hirlevél fejléc copy.jpg
Négy év ingatlanos tapasztalata több felvonásban: I.
Ausztriai_ingatlanok_8965_20.jpg
Régóta szerettük volna leírni azt a tapasztalatot, amit egyikünk tulajdonosként másikunk ingatlanosként is megszereztünk a panziók terén. Ezeket a tapasztalatokat a Pruggererhof panzió kapcsán, mint egy példán végre megosztjuk Önökkel.

Kérjük, dőljön hátra és szánjon rá időt, hogy végigolvassa, ha valóban ausztriai befektetésen töri a fejét!
Parajdi István és Parajdi István tapasztalatai:

Tapasztalatunk szerin három értelmes változata van egy panzió vételének Ausztriában:

1, Befektetői szemlélet:
Egy panzió jó és biztos befektetés lehet olyan befektetőnek, aki maga nem akarja üzemeltetni az ingatlant, hanem csak bérleti díjakból akar jövedelemhez jutni. Ebben az esetben kell keresni egy bérlőt, és ki kell adni. Ha ilyen céllal veszünk panziót, akkor talán a legfontosabb, hogy pontosan felmérjük, hogy mennyibe fog kerülni az, hogy bérbe adható állapotig eljussunk, és hogy mekkora bérleti díjat tudunk reálisan elérni. Ez alatt azt kell érteni, hogy a vételáron felül, milyen beruházásokra lesz szükség az engedélyek rendbetételéhez, hogy ki lehessen adni. Ez azért fontos a befektetőnek, mert az összes valós beruházási költségből és a várható bérleti díjból ki tudja számítani a valós hozamot.

Ha nem befektető lenne, hanem bérlő vagy üzemeltető, akkor megtehetné, hogy menet közben igénye és pénztárcája alapján a bevételből fejleszt. De a befektetőnek csak a bérleti díja van, és azt is eleve hozamnak tekinti, és nem számol általában plusz beruházásokra. Nyilván nagy feladat e költségek felmérése és a megfelelő bérlő kiválasztása, de pont ebben tud segíteni irodánk a sok éves tapasztalataira és kiterjedt ügyfélkörére támaszkodva.
A Pruggererhof példáján:
Ausztriai_ingatlanok_8965_4.jpg
A Pruggererhof esetén pontos felmérést végeztünk egy hivatalos osztrák szakértővel, részletesesen átbeszéltük az elvárásokat és teendőket a hatósággal (Bezirkhaptmanschaft), és pontosan tudjuk, milyen beruházásokat követel meg az üzemeltetéshez a hatóság. Ezzel a befektető biztonsága is jelentősen megnő.
2, Aki sokat akar keresni:
„Amikor visszaemlékszem a saját első vállalkozásomra, az 1990-es évek elejére, akkor bizony éjt nappallá téve dolgoztunk a társammal, és láttunk az értelmét és gyümölcsét is." Ez akkor nagyon motivált.

Sajnos a mai magyar vállalkozásokat az hangolja le leginkább, hogy egyre többet dolgoznak, de nincs meg a gyümölcs és a jövőképe. Ez egy jelentős különbség Ausztriában. Itt meg van az értelme és a jövőképe a vállalkozásoknak. Aki itt keményen dolgozik, az jól tud keresni, és élvezheti gyümölcsét a munkájának.
A Pruggererhof példáján:
Ausztriai_ingatlanok_8965_16.jpg
A Pruggererhof esetén ismerve a ház bevételét és a költségeit, igen jól lehet vele keresni. A tulajdonosnak, attól függően, hogy mennyi munkát végez a család és menyit bíz az alkalmazottakra, éves szinten 50-90 ezer eurót meg lehet keresni. Mindehhez kapcsolódik jelenleg egy igen kedvező átalányadózás. Ha ez idővel meg is szűnik, akkor is tisztes jövedelem marad. Mindez persze sok munkával és kevés alkalmazottal érhető csak el.
3, Szolidan és boldogan élni:
„Egyre több olyan rokonlélekkel találkozom, aki az élet értelmes élvezetét, az életminőséget az életszínvonal elé helyezi. Nemrég vetettem számot az olyan barátok között, akik nálam sokkal gyorsabban hajtotta, és mindent megtettek a pénzért. Tehetősek lettek, de most egyikkel sem cserélnék. A királyságuk összeomlott, a családjuk szétesett, az egészségük pedig már csak távoli álom.”

Ezért a tapasztalatunk szerint lehet úgy is üzemeltetni egy panziót, hogy csak annyit vállal be az ember, amennyihez kedve van, és közben élvezi az életem. És erre egy osztrák panzió kiváló. Megteheti, hogy április-május hónapokban bezár, és vagy pihen, vagy utazik. Ugyanígy az október és november is szabad lehet. Ezzel nem veszít semmit, és mégis megvan az éves bevétele.

Mikor tudja ezt megtenni egy vállalkozó más területen? Az éves 3-4 hónap pihenés igen jót tesz a léleknek és az egészségnek. Meg kell nézni, hogy általában milyen nyugodtak itt Ausztriában az emberek. A statisztika szerint 20 évvel tovább élnek, mint Magyarországon. Sok olyan lehetőség van egy panziónál, amit racionálisan lehet csinálni, anélkül hogy a rabszolgái lennénk.
Ausztriai_ingatlanok_8965_19.jpg
A Pruggererhof példáján:


Mivel van egy erős téli szezon és egy szintén jó nyári szezon is, ezért közte sokat lehet pihenni. A szezonban is eldönthető, hogy az ember a helyieknek mennyit van nyitva, és milyen rendezvényeket vállal be. Az ember maga határozza meg, mennyire nyomja a gázpedált.
A következő hírlevélben részletesen leírjuk, mit kell tudni egy megvásárolandó ingatlanról, és milyen ár-érték arányt lehet elérni egy panziónál. Ezután lesz szó a hitelezésről és pénzügyi tervezésről.
 
Parajdi Immobilien
Dipl.-Ing. István Parajdi

A-8850 Murau, Grazer Str. 28.

Magyarul beszélünk!
Telefon: +43 664 7376 1399
E-mail: parajdi@ausztriai-ingatlanok.hu

Amennyiben le szeretne iratkozni, kérem küldjön egy választ "LEIRATKOZÁS" tággyal.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.