hirlevél fejléc copy.jpg
Négy év ingatlanos tapasztalata több felvonásban: II.
ausztriai-inagtlanok-13555.jpg

Kérjük, dőljön hátra és szánjon rá időt, hogy végigolvassa, ha valóban ausztriai befektetésen töri a fejét!
Parajdi István és Parajdi István tapasztalatai:

Mit tudunk a megvásárolandó ingatlanról?
Az a cél, hogy lehetőleg a legtöbbet megtudjuk az ingatlanról még mielőtt ajánlatot teszünk. És itt van nagy szerepe az ingatlanosnak. Ugyan egy magyar nemzeti sport a mindennek, így az ingatlanosnak a megkerülése is, de ez Ausztriában életveszélyes mutatvány. Esetleg meg lehet spórolni 3-4 százalékot, de amit veszíthetünk, az ennél egy nagyságrenddel nagyobb.

Az első és legnagyobb buktató egy panzió esetében az engedély. Ha megveszünk egy szállodát vagy panziót, ami üzemel, az gondolhatjuk, hogy van engedélye. Ez nagy tévedés. Szinte kivétel nélkül nincsenek rendben az engedélyek, de a régi üzemeltetőt nem zargatja a hatóság. Amikor viszont egy új tulajdonos veszi birtokba, és kezdi üzemeltetni, akkor azonnal jönnek ellenőrizni. De ezt nem az otthon megszokott, kötekedő és gáncsoló módon kell elképzelni, és erre fel kell készülni a legalaposabb módon, még az ajánlat előtt. Itt van szerepe az ingatlanosnak. Pontosabban nem minden ingatlanos segít ilyen mélyrehatóan. Mi „sajnos” ilyen lelkiismeretes vagyunk. Ennek legtöbb esetben külön díja van, de garantáltan megéri.

A problémák 90%-át a tűzvédelmi szabályok okozzák. Ez nem csak azt jelenti, hogy fel kell még szerelni pár tűzoltó készüléket és pár vészkijáratot jelző lámpát. Például egy keskeny falépcső olyan nagy gondot okozhat, hogy ki kell építeni egy külső fém tűzlépcsőt. Sok régi épületnél nincs más lehetőség anélkül, hogy az egész házat és lépcsőházat szétverné az ember.

Szinte minden házban felmerül a probléma, hogy több ágy van benne, mint amire az engedély szól. Ez sok gondot felvet az új tulajdonosnak, aki jóhiszeműen megveszi a házat a megadott ágyszámmal.

Az engedélyek ellenőrzése azért fontos, mert itt minden egyes hiányosság sok ezer Euro költséget jelenthet. Itt nem büntetésre kell gondolni, mert azt ritkán szabnak ki, hanem olyan pótlásokra, ami pénzbe kerül.

Mi pontosan tudjuk például, hogy a Pruggererhof esetén ez milyen feladatokat jelent, és hogy miket kell elvégeznie az új tulajdonosnak. Erről részletes tájékoztatást adunk az ingatlan bejárásánál személyesen.

Fontos az ingatlan jogi státuszát is tisztázni. Ehhez át kell tekinteni a tulajdoni lapot, ahol a különböző szolgalmi és egyéb jogok szerepelnek. Egy ilyen hirlevélben nem lehet minden lehetséges problémára felhívni a figyelmet, és különben is minden eset más. Viszont annyit érdemes tudni, hogy az osztrák nyilvántartás igen pontos és naprakész, ezért minden információt biztonsággal megtalálunk egy friss kivonatban. Mivel ez az alapos ellenőrzés előre, az ajánlatadás előtt nem mindig lehetséges, ezért azt ajánlatba szoktunk betenni egy szabvány szöveget, ami minden ilyen terhet kizár az átadáskor. Ha a szerződés elkészítésére egy alapos jogászt bízunk meg, akkor nem lehet probléma. Mi a legnagyobb biztonságra törekszünk, ezért egy közjegyzővel dolgozunk. Ő sokkal alaposabb és sokkal olcsóbb is, mint egy ügyvéd. És jóval magasabb fokú felelősséggel rendelkezik, mint egy ügyvéd és ha jól fogalmaztunk meg az ajánlat szövegét, akkor felmerülő problémák esetén még visszaléphetünk szerződéskötés előtt.

Aki igazán alapos, az utána jár a szomszédoknál és más fórumokon, hogy milyen a híre a panziónak. Ez azért fontos, mert az átvétel után ezt a legnehezebb megváltoztatni.A következő hírlevélben szó lesz egy panzió pénzügyeiről.
 
Parajdi Immobilien
Dipl.-Ing. István Parajdi

A-8850 Murau, Grazer Str. 28.

Magyarul beszélünk!
Telefon: +43 664 7376 1399
E-mail: parajdi@ausztriai-ingatlanok.hu

Amennyiben le szeretne iratkozni, kérem küldjön egy választ "LEIRATKOZÁS" tággyal.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.