hirlevel-fejlec-2012.jpg
Ön mire vár??? (Folytatásos dráma 3. része)
MireVar-04-03-2013-200.jpg
Többen kérdezték, hogy rendben, de akkor miből fogok megélni Ausztriában? Ezt a kérdést nem akarom megkerülni, ezért részletesen válaszolok erre is.

Először is három részre kell osztani a lehetőségeket. Akinek nincs kezdőtőkéje, akinek nincs annyi, hogy vegyen valami ingatlant vagy vállalkozást, és végül, akinek van elég tőkéje, hogy vegyen valamit. Nyilván ez nem valami nagy okosság, de ezen három esetre szívesen elírom azon tapasztalatokat és példákat, amiket én láttam.

Először ha nincs kezdőtőke. Akkor kell egy állást keresni. Látszatra ez a legnehezebb. De ez egyben a legbiztonságosabb is.

Sok olyan barátom és ismerősöm van, aki itt dolgozik alkalmazottként. Többnek segítettem én magam is munkát keresni, minden ellenszolgáltatás nélkül. Munkalehetőség van bőven. Az építőipar vezető szakemberi arról panaszkodnak, hogy a folyamatosan fejlődő építőipart csak egy dolog fékezi. Nincs elég szakember. Nemrég hívott az egyik hotel igazgatója, hogy tudok-e olyan munkaerőt, aki azonnal kezdeni tud. Egy barátommal elmentem Salzburgba, hogy segítsek neki egy munkaerő kölcsönzőnél fordítani. Azonnal fel akarják venni vízvezeték szerelőnek. Még nem látták dolgozni, nem olyan fiatal már, és mégis nettó 1.700 EUR-ot ajánlottak neki. Egyik ismerősöm otthon vállalkozó, és nem megy jól neki. Itt azonnal 1.400 EUR állás ajánlottak neki, mert jó szakember. Ennyit otthon a vállalkozása nem hoz. Ráadásul éjjel nappal dolgozik benne. Itt pénteken 14 órakor eldobja a szerszámot, és szabad a hétvégéje.

Két konkrét példa:

Ez egyik baráti házaspár kb. 3 éve jött ki. Nem beszéltek németül. A férfi egy étteremben dolgozik kisegítőként, a felesége pedig az egyik hotelban takarít. Mindketten a fizetési lista alján vannak. Ennek ellenére nagyjából 2.000 EUR fizetést visznek ketten haza. Ebédet és részben vacsorát kapnak a munkahelyen. A lakás rezsivel kevesebb, mint 500 EUR. Ami a legfontosabb, hogy a hónap végén van pár száz eurójuk, amit magukra költhetnek. Elmennek kirándulni ha szabadnapjuk van, és láthatóan nyugodtabban élnek, mint ha otthon maradtak volna. Van egy olyan biztonságuk, amire most kaptak fájdalmas bizonyítékot. A férfi múlt héten csütörtökön felhívott, hogy korházba vitték, és azonnal műtik vakbéllel. Este meglátogattuk a feleségével, és azt mondta a korházra: „hát ez itt ég és föld”. Az ellátás első osztályú, és láss csodát, magyar volt az anesztes és az egyik sebész is. Közben találtak még egy epekövet is, amit hamarosan kivesznek. De nem kell félnie, mert Európa egyik legjobb ellátását kapja. Hálapénz nélkül.

Egy másik barátommal Bécsben egy vásáron találkoztam, és beszélgettünk. Elmesélte, hogy otthon a nagykere sajnos egyre rosszabbul megy, és látja, hogy az élete munkája folyik szét, mert feléli, amit eddig megtermelt. Azon felül hatalmas a behajthatatlan kintlévősége, amire keresztet vethet. Viszont a gyerekei miatt nyugodt volt. A lánya a párjával itt dolgozik Ausztriában egy szállodába. Kapnak szállást és kosztot, így szinte mind a 2.000 EUR-t félre tudják tenni, amit közösen keresnek.

Mindkét párra igaz, hogy ez csak az induló, erőgyűjtő és beilleszkedő fázis az életükben. Közben megtanulják lassan a nyelvet a szezonok közti nyelvoktatáson, amit a munkaügyi központ fizet. És például az első házaspárnál a férfi hamarosan a szakmájában fog dolgozni, mint fűtésszerelő a felesége pedig ápolónőként. És akkor azt gondolom, nem csak nyugodtan fognak élni, hanem örömüket is lelik a munkában.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ugyan a munkájukban befogadták és szeretik is őket, de mégis csak a fizetési ranglétra alján dolgoznak, és nem is a választott szakmájukban. De valahol el kellett kezdeni. És az is igaz, hogy nagyon keményen, az osztrákoknál is keményebben dolgoznak. De megvan a jövőben a biztonságuk. Nyugdíjuk is lesz biztosan.

Persze volt olyan ismerősöm, akinek nem sikerült munkát találni. Pontosabban nem olyat, amit szeretett volna. Egy fő akadály volt számára mindenütt. A nyelv!!! Ezért vállaltak a többiek olyan munkát amit kaptak, hogy beletanuljanak a nyelvbe. Ez nem azt jelenti, hogy csak itt kell lenni. Sokan itt is magyar barátokkal veszik körül magukat, és magyar DIGI-TV-t néznek. Hát mondanom sem kell, ez nem segít. De ha például valaki már otthon veszi a fáradtságot, és már eleve német TV-t néz, akkor turbó módon fog megtanulni németül. Erre kiváló példa a feleségem és a gyerekek. A minimális iskolai tudást felturbózta az, hogy csak német adót tudnak nézni. És eleinte a feleségem kérdezett egy-egy szól tőlem, ha valamit nem értett, majd a gyerekek, és most már a feleségem a gyereket kérdezi, igaz egyre ritkábban.

Mondhatja valaki, hogy ő nem akar takarítani vagy konyhán dolgozni. Igaza van. Én itt Murauban, ami kimondottan turisztikai hely, csak ilyen példát tudok. Persze van példa olyanra hogy valaki asztalos, és itt dolgozik egy helyi cégnél. Még sorolhatnám a példákat, akár gyerekes családokkal. Szerintem pont a gyerekek a legfonatosabb érvek amellett, hogy az ember lépjen. Összességében azt gondlom, hogy aki itt becsületesen megfizetett alkalmazott, az jobban él, mint ha otthon kényszervállalkozó lenne. Nagyobb a biztonsága, több a szabadideje, nem éri annyi stressz, tovább él, és nem függ a piactól és a politikától.

Persze van olyan példa is, ami biztosan nem megy. Nyelv nélkül a szakmájában nehezen tud dolgozni egy szakember. A másik tipikus hiba, hogy egy pár vagy férj feleség jelentkezik például egy szállodában, és csak úgy hajlandók jönni, ha mindkettőjüket felveszik. Ez biztosan nem megy, és nem is vezet jóra.

Tehát szerintem, aki akar munkát keresni, az itt talál. Igaz sokat kell dogozni, de van eredménye. Ez szerintem a legnagyobb különbség.

Végül hogyan induljunk el. Sok ismerősnek és barátnak segítettem és segítek a jövőben munkát keresni. Nem kértem érte pénzt soha. De amikor sokan idegenek megkeresnek, hogy segítsek nekik munkát találni, akkor mégsem vállalom el. Az oka egyszerű, mert ők nem a barátaim. Munkára ajánlani valakit, vagy valakivel munkát keresni a saját kapcsolatok révén, az igen nagy felelősség és rettenetesen sok idő. Egy ismerősömnek segítettem a szezon előtt közvetlenül, és két nap ment rá. Idegeneknek ezért nem segítek. Ismerősöknél is párszor ráfáztam, amikor gond volt a munkájával, akkor rám szállt vissza a probléma. Olyan is volt sajnos, hogy a szuper lehetőségeket is finnyásan elutasították, mert még többet vagy jobbat akartak egyből. Manapság mindenkinek van rokona vagy ismerőse, aki kint él, és segít. Én annyit tudok segíteni, hogy mindenkinek erőt próbálok adni, ha tényleg ki akar jönni. Mindenkit én sem akarok rábeszélni.

Erre egy találó idézet Henry Fordtól:

„Ha úgy érzed képes vagy rá, vagy ha úgy érzed nem, mindenképpen igazad van.”

Legközelebb leírom azt, ha valakinek van annyi tőkéje, hogy valamit elkezdjen, de nincs annyi, hogy vegyen valamit. Erre példaként részletesen leírok egy éppen most piacra kerülő bérbe adó panzió minden részletét.

Üdvözlettel: Parajdi István
Ausztriai-ingatlanok-2959-009-010-120.jpg
Egy középkori lovagi vacsora igazi különlegesség. A vendégek kézzel esznek, középkori zene szól, és középkori játékokkal teszik különlegessé az estét.

Ez az étterem egyedülálló Grazban. Ausztria második legnagyobb városában, a belvárosban, bankok, irodák és cégek közelében fekszik ez különlegyen ausztriai ingatlan. A boltíves lovagteremben előre foglalással társaságok jönnek, akik lovagi környezetben, lovagi zenével, lovagi játékokkal, lovagi ételeket kézzel fogyasztanak.
400.000.- Euro
Ausztriai-ingatlanok-2959-008-003-120.jpg
Ez az ausztriai lakás Mühlenben, Neumarkt közelében fekszik. A lakás felosztása: 4 szoba, előszoba, konyha, fürdőszoba, WC, balkon és pincerész. Ezen ausztriai ingatlanhoz egy saját garázs is tartozik.

A napos és világos lakást három oldalról éri a nap. A kilátást semmi nem zavarja, egy ellátni a környező hegyekig. A ház előtt közös parkoló található, ami nincs közvetlenül a lakásokhoz hozzárendelve.

A háztól Neumarkt 10 Km, Klagenfurt 60 Km, Judenburg 45 Km, Murau 35 Km távolságra van. A legközelebbi sípálya St.Lambrechtben a Grebenzen sírpálya rendszer, ami 23 Km-re van a háztól.
89.000 Euro
Facebook_130.jpg
Várhatóan sok kérdés merül fel a bérleménnyel kapcsolatban. Ezért erről egy részéletes koncepciót fogunk közzé tenni a www.facebook.com/ausztriai.ingatlanok oldalon. Itt lehet kérdéseket is feltenni, és egyúttal célunk egy párbeszéd elindítása is.

Azon dolgozunk, hogy egyre több bérbe adó panziót tudjunk kínálni. Ehhez nekünk is jobban meg kell ismerni az igényeket.
Csatlakozzon www.facebook.com/ausztriai.ingatlanok oldalunkhoz, és ossza meg ismerőseivel a tapasztalatait!


www.facebook.com/ausztriai.ingatlanok
Ausztriai-ingatlanok-2959-3-111-130.jpg
Ez az étterem az eddigi ausztriai ingatlanok kínálatában az egyik legszebb ékszerdoboz. És tényleg az, mert a tulajdonosok csak lesütött szemmel merték elárulni, mennyi pénzt hoz a ház. Mint egy igazi ékszerdoboz.

Ez a ház is több lábon áll bevétel szempontjából. A legjelentősebb a hibátlan állapotú étterem, amiben összesen 180 fő tud helyet foglalni. Az étterem három részre osztható.

Az étterem különlegessége, hogy a tulajdonosok glutén-mentes ételeket is kínáltak az étlapon, ami egész Ausztriából vonzotta a vendégeket. Az étterem és a pizzéria együttes éves fogalma kb. 350.000 EUR, ami a hivatalos részt érinti. Ehhez jönnek a vendégszobák bevételei és a bérlakások.
470.000 Euro
Ausztriai-ingatlanok-2959-007-044-120.jpg
Ez a panzió az A2-es autópálya közelében, Pinggau-tól délre fekszik.

A csodálatos természeti környezet körülöleli a házat. Önálló fekvéséből adódóan kiváló téli és nyári pihenésre is. Az épület nem új, de jó az állapota. A helyben való pihenést a házban levő uszoda és a hatalmas terasz is szolgálja. A közelben több termálfürdő is található. Ezért korábban a bécsiek kedvelt nyári üdülőhelye volt. Ha egy új tulajdonos új életre kelti a házat, akkor visszatérhetnek a vendégek. Az osztrák emberek többsége Ausztriában tölti a szabadságát. Sajnos azonban egyre kevesebb az ilyen csodálatos környezetben fekvő panzió, ahol télen és nyáron is zavartalanul lehet pihenni.

A ház elhelyezkedése azért is kedvező, mivel az A2-es autópályán délnek tartó csoportok be tudnak térni ebéd vagy szállás céllal. A ház 44 férőhelyes, ezért egész busz elhelyezhető benne. Az étterem 150 főt tud fogadni. Ehhez egy modern és ténylegesen jól felszerelt konyha tartozik.

Ausztriai ingatlan kínálatunkban különlegez ez a panzió, mivel 20.000 nm telek, saját kápolna, vízimalom és belső úszómedence is tartozik ezen ausztriai ingatlanhoz.
380.000 Euro

Az ingatlan megtekintéséhez bankgarancia vagy banki igazolás szükséges, amivel igazoljuk minimum szüksége 50% rendelkezésre állását. Az szerződéshez előleg közjegyzői letétbe való elhelyezése szükséges.

Amennyiben meg szeretné tekinteni az ingatlant, kérem hívja Parajdi Istvánt: +43 664 73876 1399
 
Parajdi Immobilien
Dipl.-Ing. István Parajdi

A-8850 Murau, Grazer Str. 28.

Magyarul beszélünk!
Telefon: +43 664 7376 1399
E-mail: parajdi@ausztriai-ingatlanok.hu

Amennyiben le szeretne iratkozni, kérem küldjön egy választ "LEIRATKOZÁS" tággyal.
A weblap a WEB-SET rendszeren üzemel. Készítette a BIT-Hungary Kft.